Primul lucru de care suntem întrebați în momentul în care menționăm că am fost în Norvegia, mai exact în Oslo, este “Care a fost bugetul vostru? Este scump?”. Ținem să menționăm încă de la început că bugetul diferă atât în funcție de stilul fiecăruia de a călători, cât și în funcție de nevoile fiecărui călător. Așa că ne-am gândit să îți arătăm în acest articol cum ne-am organizat bugetul pentru Oslo. De asemenea, vrem să îți oferim și anumite sfaturi utile atunci când vine vorba de acest oraș.
Este scump să zbori în Oslo?
Biletele de avion au fost 550 RON (dus-întors, 2 persoane, în perioada 11-16 aprilie 2024, cu loc preferențial). Un lucru esențial de menționat e că noi călătorim doar cu un ghiozdan, așa că nu mai plătim și alt bagaj suplimentar. Am zburat cu Wizz Air și a durat 3 ore. La întoarcere am plecat cu jumătate de oră întârziere. Inițial ne-a deranjat acest lucru, dar apoi ne-am dat seama că dacă nu era această întârziere, nu am fi avut cum să surprindem, timid, aurora boreală. Deci tot răul spre bine!



Unde ne-am cazat?
De data aceasta cazarea a fost luată prin booking.com (Saga Hotel Oslo). Pentru 6 zile, 5 nopți am plătit 2330 RON, având și mic dejun inclus. A fost o cazare destul de centrală și, de cum am ajuns, ne-au spus că ne vor face un upgrade la cameră. Asta nu ne-a supărat absolut deloc, fiind vorba de o cameră mult mai mare. Personalul a fost foarte amabil și chiar aveai suficiente opțiuni la micul dejun, lucru care ne-a bucurat. În ultima zi am putut să ne lăsăm acolo bagajele, pentru că aveam zborul seară.



Cum am putut economisi bani în Oslo?
Ce trebuie să știi atunci când vizitezi Oslo e că poți economisi anumiți bani, achiziționând un card. Cel care ne-a salvat bugetul călătoriei a fost OsloPass-ul, care a inclus multe intrări la principalele atracții turistice, mijlocul de transport, dar chiar și unele reduceri la diferite restaurante. Costul lui a fost de 381 RON/ persoană pentru 3 zile. De asemenea, pentru un tur printre fiorduri ne-am folosit tot de acest OsloPass care ne-a oferit o reducere de 15%, plătind aproximativ 340 RON pentru 2 persoane (a meritat din plin această experiență).
Noi chiar îți recomandăm acest OsloPass, însă acum tu știi cât stai, ce vrei să vizitezi sau unde vrei să mănânci.



Reduceri la restaurante?
Acel OsloPass oferă și anumite reduceri la restaurante (sunt menționate restaurantele în momentul în care îl achiziționezi). Noi am avut 20% reducere și, crede-ne, chiar face diferența. De exemplu, pentru 2 feluri principale tradiționale am plătit 191 RON, fața de 251 RON cât ar fi fost prețul întreg. Să știi că apa este gratuită în cafenele și restaurante.



Este mijlocul de transport scump?
Da, mijlocul de transport poate fi destul de scump, dacă nu ai acel OsloPass de care îți povesteam. Un bilet costă în jur de 17 RON, fiind valabil 60 de minute (ca un sfat util când vine vorba de Oslo e să ții cont că distanțele în Oslo sunt destul de mari, așa că nu te poți folosi prea mult de el și categoric acel card te scutește de o cheltuială semnificativă). Un abonament de 7 zile costă undeva la 150 RON, iar cel de o zi costă 55 RON.


Prețurile la supermarket
La supermarket nu este o diferență așa mare la prețuri față de România. În schimb, ce am observat, e că dulciurile sunt mai scumpe acolo, având taxă pe zahăr. De asemenea, la ei acea garanție pe sticlă diferă în funcție de mărimea acesteia. Ni s-a părut tare frumos că atunci când le reciclezi, poți opta să donezi la Crucea Roșie acea sumă strânsă de pe sticle. Deci da, nu ne-au speriat prețurile, așa cum ne gândeam noi și cum ni se tot povestea.
Despre cafea
Ce trebuie să știi când vizitezi Oslo e că atunci când mergi la o cafenea și îți comanzi o cafea, poți cere ulterior să ți se facă reumplerea gratuit. Din păcate, noi am aflat abia în ultima zi. Însă ni se pare un lucru chiar fain și îți salvează și bugetul tău de călătorie.


Cum ne-am achiziționat experiențele?
Noi îți recomandăm să folosești Get your Gide pentru a găsi diferite experiențe de care să te poți bucura (găsești chiar și unele reduceri considerabile). Noi folosim acest site de fiecare dată când plecăm în câte o destinație nouă și e chiar de ajutor.


Sperăm că ți-au fost de folos aceste sfaturi și că ți-ai putut face o idee de cum sunt prețurile în Oslo și cum ne-am organizat și noi bugetul. După cum am mai spus, chiar diferă în funcție de stilul de călătorit al fiecăruia. Noi încercăm să obținem cele mai bune variante pentru noi, dar și pentru bugetul alocat vacanței respective. De asemenea, poți arunca o privire peste ghidul creat de noi pentru a te ajuta să te organizezi mai bine în viitoarele vacanțe și, de ce nu, de a putea călători chiar și în țările nordice cu un buget rezonabil.


